Oma alkutaival

Hyvin harva pyörämatkailusta innostunut on tehnyt ensimmäistä reissuaan “oikealla” matkapyörällä. Tärkeintä onkin lähteminen ja kun siihen on mahdollisuus, kannattaa mennä sillä mitä on saatavilla. Omalla pyörällä tai kaverin. Kulkupelin mahdolliset puutteet tulevat sitten ajan kanssa esiin. On vähän persoonallisuudesta kiinni, kuinka paljon niiden antaa häiritä ja tekeekö asialle jossain vaiheessa jotain.

Olin kahdeksantoistakesäisenä ajanut muutaman kerran päiväseltään mummopyörällä Helsingistä Haminaan. Kerran pyörä jäi katkenneen pinnan takia Brahen kentän laidalle pariksi yöksi telineseen, jota hyödyntäen joku oli rusikoinut sen paalaamokuntoon. Aloin liikkua fillarilla uudestaan enemmän vasta 28 -vuotiaana. Serkku oli lukenut Osmo Soininvaaran blogia ja innostunut retkipyöräilystä. Kesällä käytiin neljä päivää kokeilemassa ja homma vaikutti hauskalta.

Ensimmäinen ulkomaanreissu pyörällä

Ekalla pidemmällä reissulla oli kaverilta lainattu halpa maantiepyörä (kiitos lainasta!), jolla lähdin reilu kymmenen vuotta sitten syyskuun lopulla polkemaan Tallinnasta Budapestiin, koska bussiasemalla ei uskallettu luvata pyörän mahtuvan kyytiin. Olin alun perin ajatellut mennä bussilla Puolaan ja ajella sieltä mahdollisesti Dubrovnikiin asti, mutten jaksanut odotella epävarman kyydin toteutumisesta. Budapestista muodostui eräänlainen “point of no return”. Jos olisin ajellut yhtään edemmäs, rahat eivät olisi riittäneet paluumatkaan.

Rahaakin tarvitsee, mutta kuinka paljon?

Se reissu meni ns. kengännauhabudjetilla ja hyvin epämääräisillä varusteilla. Makuupussi oli joskus teinivuosina mulle hankittu kesäpussi, jonka vetoketju oli rikki. Teltta ja makuualusta oli halvimmat mitä Prismasta löytyi ja sadetakkina toimi euron läpinäkyvä festareilta tuttu kertakäyttömalli. Fillariin ei saanut kunnollista tarakkaa, joten pakkausratkaisut olivat, sanoisinko ratkaisukeskeisiä. Sen muistan, että uskoin jostain syystä tarvitsevani tuolin.

Nälkä kasvaa syödessä

Seuraavana keväänä ajoin Milanosta Dubrovnikiin Firenzen ja Ljubljanan kautta. Olin hankkinut takautuvasti maksetuilla työkkärimasseilla cyclocrossarin ja löytänyt kirpparilta sivulaukut. Nyt pyörässä oli lokarit ja tarakka, hieman paksummat renkaat ja kevyempää vaihdetta. Tällä reissulla kämmenen hermot menivät jotenkin pinteeseen. Parin viikon jälkeen en pystynyt pitämään haarukkaa kädessä. Homma ratkesi geelihanskoilla.

Kolari

Myöhemmistä vaiheista sanottakoon että reissut lyhenivät kun sain lapsia. Sitten jouduin työmatkalla fillarin kanssa kolariin ja teetin vakuutusyhtiön suosiollisella avustuksella uuden pyörän Surly Stragglerin runkoon. Yhteinen taival cyclocrosshenkisten pyörien kanssa läheni kuitenkin loppuaan. Ajoasennon ja kuorman kantokyvyn kanssa oli liikaa ongelmia. Myös levyjarruihin alkoi mennä hermot.

Nykyinen menopeli

Palasin kaikkien pyöränörttien lempipuuhaan eli tiedon tonkimiseen netistä ja löysin brittiläisen retkipyöräilijän suunnitteleman expedition -pyörän osaluettelon. Expedition touring biken voisi määritellä fillariksi, jota pystyy huoltamaan missä päin maailmaa tahansa. Yleensä ne muistuttavat 90 -luvun maastopyöriä ja niihin saatetaan viitata myös termillä new traditional touring bike, erotukseksi klassisesta brittiläisestä matkapyörästä. Komponentit on valittu niin, että kuluvia osia löytyy kälyisimmänkin syrjäkylän pyörähuollosta. Sellaisiksi osiksi, joiden ei soisi kosahtavan kesken matkaa, käytetään kestävimpiä ja testatuimpia saatavissa olevia vaihtoehtoja. Teetin itselleni vastaavan ja olen ollut siihen enemmän kuin tyytyväinen. Lyhyesti sanottuna se on ratkaissut kaikki matkapyöräilyyn liittyvät ongelmat.

Sillä pyörällä olen ajellut mm. useamman reissun Venäjällä, eikä se ole ollut moksiskaan paikallisten teiden hyvin vaihtelevasta laadusta. Eesti ja Venäjä ovat usein valikoituneet matkakohteiksi siksi, että kaveri, jonka kanssa olen tehnyt paria ekaa reissua lukuun ottamatta vuosittaiset pyöräretket, puhuu sujuvasti sekä viroa että venäjää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s