Kartat: Eesti jalgarattateed vai Pyörämatkailu Venäjällä

Viron pyöräilykartta on mielestäni ollut epäilyttävästä 1:500 000 mittakaavastaan huolimatta todella toimiva paperinen, pyörämatkailuun tarkoitettu kartta. Todennäköisesti siksi, että se on tehty ennen kuin suunnistamisen tukena tai pääasiallisena välineenä alettiin käyttää kännykkää.

Olen kuullut, että se olisi käytännössä yhden ihmisen työn tulos. Eesti jalgarattateed, tai ainakin se vanha painos, jolla itse suunnistin vuosien 2011 ja 2012 reissuilla, on tehty tavallisen GT -kartan päälle, samoin kuin Suomen Retkeily GT.

Lyhenne GT tulee tietenkin sanoista grand tour, joka viittaa aateliston “koulutukseen” liittyvään suureen sivistysmatkaan, kierrokseen Euroopan klassisissa kulttuurikohteissa. Kosmopoliitti aatelismies pystyi grand tourin tekemällä luomaan tärkeitä suhteita ja varmistamaan näin paikkansa eliitissä.

Kun levittää kartan eteensä, koko maailma on avoinna.

Oikeasti pyöräilykartan tekeminen ei tietenkään ole vain värillisten viivojen vetelemistä paperille. Hyvin hoidettua pyöräretkeilyverkostoa pitäisi periaatteessa pystyä seuraamaan ilman karttaakin. Jos hommaan laitetaan rahaa kiinni edes sen verran, etteivät kyltit haalistu muutamassa vuodessa tunnistamattomaksi, se palvelee pitkälläkin tähtäimellä pyöräilijöiden lisäksi myös matkailualaa ja muita paikallisia yrittäjiä. 

Viro taitaa olla niitä harvoja maita, jotka ovat saaneet valmiiksi oman osuutensa koko Euroopan kattavasta Eurovelo -pyörätieverkostosta.

Venäjällä, Vienan Karjalassa pyöräillessä meillä oli mukana Suomalainen matkaopas -sarjan Karjalaa käsittelevä osa. Se on konseptiltaan ihan nerokas. Kirjan tekijä on ilmeisesti ajellut autolla erilaisia järkevän oloisia lenkkejä ja kirjoittanut ylös etäisyyksiä, nähtävyyksiä ja palvelujen yhteystietoja. Tuotteen ulkoasu on ehkä hieman kotikutoisen näköinen, mutta sisältö täyttä rautaa.

Tässä on useampi vuosi pyöritelty sellaista ajatusta, että rakkaan itänaapurimme lähialueista pitäisi tehdä kunnollinen retkipyöräilyopas. Kun käytti tavallista tiekarttaa ja yksinkertaisella mutta toimivalla metodilla toteutettua Suomalainen matkaopas -kirjaa, myös idea pyöräilijöille tarkoitetusta oppaasta alkoi vaikuttaa ihan toteuttamiskelpoiselta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s