Millä vaatteilla pyöräreissuun?

En todennäköisesti ole ainoa pyöräilijä, joka ei halua näyttää pyöräilijältä. Retkipyöräilyyn kuuluu kuitenkin aika olennaisesti sekä pyöräily, turismi että ulkona oleminen, joten olen yrittänyt löytää jotakin sellaista päällepantavaa, joka toimii suht hyvin kaikessa edellä mainitussa. Etsimistä kestää yleensä loppusyksystä noin lumien sulamiseen asti. Sitten tajuaa, että kesän reissu ajetaan shortseissa ja teepaidassa ja ankara aivotyö on taas mennyt hukkaan.

On vaatetuksen miettimisestä paljon hyötyäkin. Muina vuodenaikoina hyväksi havaitut ajovaatteet ovat yleensä hyviä valintoja myös arvaamattomiin kesäsäihin.

Oma muistilista oli aluksi suurin piirtein tällainen:

 1. sukkia, kalsareita ja teepaitoja
 2. housut ja shortsit
 3. päällyspaita
 4. vedenpitävä takki
 5. kengät

Lisäksi voi miettiä, tarvitseeko tuubihuivia, lippistä tai käsineitä. Voiko yöllä olla niin kylmä, että kerrasto ja villasukatkin kannattaa pakata? Entä villapaita? Jopa kevyt toppatakki? Entä sietääkö jalkojen kastumista vai pitäisikö pakata niitä varten jotain suojaa?

Joskus reissussa pääsee pesemään vaatteita, ehtii muutaman päivän keskittyä kaupunkilomailuun tai joutuu esimerkiksi paluumatkalla istumaan pitkiä aikoja bussissa. Olisiko järkevää pakata näitä hetkiä varten muutama erillinen vaatekappale? Bussissa puhdasta vaatekertaa saattavat arvostaa myös kanssamatkustajat.

Vai onko niin lämmin, että kannattaa ajaa sandaaleissa? Pyyhettä ja uikkareita ei kannata unohtaa.

Tässä vaiheessa kannattaa uskotella itselleen, että kaikki mietitty valmiiksi, koska niihän se onkin. Vai onko? Ehkä hifistely alkaakin viime metreillä uudestaan! 

Mitä jos:

 • teepaidankin on pakko olla merinovillaa eikä väljä puuvillainen teepaita eivätkä kaapista löytyneet alusvaatteetkaan enää kelpaa, koska ei tunnista mistä materiaalista ne on tehty,
 • housut ovat väärän väriset ja väärää materiaalia eivätkä siksi sovi kaupungissa käyskentelyyn,
 • päällyspaita painaa liikaa, eikä sitä välttämättä edes tarvitse,
 • sadetakki ja tavallinen takki erikseen vievät liikaa tilaa ja on pakko ostaa goretexia tilalle ja
 • kengät eivät hengitä tai eivät pidä vettä tai kuivuvat liian hitaasti eikä viitsisi pakata erikseen sandaaleja ja
 • uikkarit eivät ole enää muodissa eikä tavallista pyyhettä voi ottaa mukaan koska on olemassa erikseen pieneen tilaan pakkautuvia, perin inhottavia matkapyyhkeitä?

Siksi olen tarkentanut oman listan seuraavaan muotoon:

 1. kalsareita, sukkia ja teepaitoja, jotka voivat olla myös merinovillaa, mutta eivät polyesteriä
 2. säihin sopivat retkeily- tai kiipeilyhousut ja jotkut, ei liian lyhyet shortsit
 3. flanellipaita tai verkkatakki jossa on kaulus ja tarvittaessa villapaita
 4. kalvotakki, joka pitää oikeasti vettä
 5. kelien mukaan joko nahkaiset varrelliset vaelluskengät, lähestymiskengät tai polkulenkkarit, joissa vedenpitävyys ei olisi pahitteeksi. Lisäksi lämpimillä keleillä jonkinlaiset sandaalit. Ehkä jopa sellaiset, joilla voi ajaa.
 6. pyyhe ja ehkä uikkarit ja tarvittaessa lakki, tuubihuivi, kerrasto, lapaset ja villasukat. Ja ehkä se kevyt toppatakki ja Rainlegsit.

Kovin on vaikeaa. 

Lisäksi kannattaa lukea hyödyllinen Muistilista pakkaamiseen sekä hieman vähemmän hyödyllinen Bikepacking ja pakkaaminen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s