Pyöräilyreitit: Pihkova ja Petseri

Lue juttu rauhassa. Avaa vaikka Open Cycle map toiseen välilehteen niin hahmotat, missä mennään.

Petseri sijaitsee nipin napin Venäjän puolella rajaa Viron kaakkoiskulmassa. Se ei tietenkään kuulu Karjalaan, mutta se tuskin on ongelma. Viro on suosittu pyöräilykohde, mutta sijaintinsa takia Petseri on monelta näkemättä. Alue jäi Virolle Tarton rauhassa. Saksalaiset miehittivät sen vuonna 1941, neuvostojoukoille se siirtyi 1944. Petseri on siis nykyisin osa Venäjää. Pihkova on sieltä noin viidenkymmenen kilometrin päässä idässä sijaitseva vanha, noin Turun kokoinen kaupunki.

Navigointi

Viron pyöräilyreitit näkyvät esimerkiksi Open Cycle Mapissa, joka on pyöräilijän versio Open Street Mapista. Paperisesta pyöräilykartasta voisi toki tarkastaa, osuvatko kaikki oikeasti yks yhteen, viralliset reitit kun on viitoitettu.

Eesti jalgarattateet on muuten edelleen erittäin toimiva paperikartta ja Virossa on ollut jo kauan kattava ja hyvin suunniteltu retkipyöräilyreittien verkosto.

Kännykällä toimivia navigaatiovälineitä löytyy varmasti useita. Pyöräily on olennaisen osa Eestin matkailumarkkinointia, joten tiedon puute ei tule olemaan ongelma.

Venäjän puolella paperikarttojen ystävän kannattaa ostaa tavallinen tiekartta huoltoasemalta tai kirjakaupasta.

Matkanteon voi aloittaa Tallinnasta ja seurata Eurovelo 13:a itään. Reitillä on hienoja niemiä ja kesäkaupunkeja sekä korkean rantapenkereen takia sademetsää muistuttava maakaistale ja vesiputouksia. Hyvin suunniteltua Eurovelo 13:a voi tietysti seurata kohti rajaa Sillamäkeen ja Narvaan saakka, mutta silloin joutuu joko palaamaan samaa reittiä tai sompailemaan pikkuteitä pitkin päästäkseen Peipsijärven Viron puoleiselle rannalle.

Peipsijärven länsiranta on näkemisen arvoinen ja siellä on vanhauskoisten kyliä. Alue on kuuluisa sipuleistaan. Etelämpänä alkaa Setumaa, jonka kulttuurinen keskus Petseri aikoinaan oli. Matkalla kannattaa poiketa Tartossa, joka on perinteikäs yliopistokaupunki.

Setumaan asukkailla on muuten jokin teoreettinen yhteys itämerensuomalaisiin. Alueen väestö on ortodokseja, mutta siellä on palvottu myös Pekoa, joka on setukaisten hedelmällisyyden jumala.

Rajanylityspaikka on aivan Petserin lähellä. Venäjälle tarvitsee tietysti viisumin. Kaupungista saat enemmän tietoa täältä. Petseriin päästyään voi päättää, haluaako jatkaa pyöräilyä Venäjän puolella, esimerkiksi Käydä Pihkovassa, kiertää Peipsijärvi nähdäkseen Narvan ja ajaa sieltä Pietariin tai koko matkan Suomeen. Novgorodkaan ei ole kaukana. Jos Viroa on vielä näkemättä, pyöräilyreittejä pitkin pääsee mukavasti länteen, kohti Pärnua ja Riikaa. Länsi-Viro on se suositumpi pyöräilykohde.

Olen kiertänyt sekä Itä- että Länsi-Viron pyöräreitit ja seurannut Iron Courtain Trailia Narvaan, josta pujottelimme pyörillä pienempi teitä pitkin Novgorodiin. Petseriin en päässyt minäkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s