Pyöräilyreitit: Vienan Karjala

Lue juttu rauhassa. Karttalinkki löytyy ajallaan.

Vienan runokylät voisi kyllä ajaa esimerkiksi jäjestyksessä Kostamus – Vuokkiniemi – Vuonninen – Uhtua (eli Kalevala) – Haikola – Paanajärvi – Jyskyjärvi – Kostamus. Pyöräilijälle tämä ei ole houkuttelevin vaihtoehto, jos Paanajärveltä joutuu palaamaan samaa tietä takaisin. Ehdotus löytyy esimerkiksi sivustolta viakarelia.fi. Tällä Ontrei Malisen mukaan nimetyllä reitillä kylät kierretään tässä järjestyksessä, koska hienoimmat halutaan jättää viimeisiksi.

Jos onnistut sopimaan etukäteen venekyydin Paanajärveltä Jyskyjärvelle, Ontrein kierros lienee kuitenkin paras tapa nähdä kaikki kylät pyöräillen. Venekyytejä on järjestetty ainakin Jyskyjärveltä käsin (+7 814 54 54448).

Kartalta vaihtoehtoa, johon sisältyy venekyyti, voi tarkastella tästä linkistä.

 • Todennäköisesti paras opaskirja matkalle on Suomalainen matkaopas, Karjala. Siinä on erilaisia autolla ajettuja reittejä etäisyyksineen ja nähtävyyksineen sekä mahdolliset ruokapaikat, majoitukset ja kauppojen aukioloajat.
 • Arvo Tuomisen Karjala – Koko tarinan suosittelisin lukemaan jo ennen lähtöä.
 • Kostamuksenkin historiaan kannattaa tutustua.
 • Matkan varrelle sattuu myös Venehjärvi, joka tosin on raja-alueella. Siellä vierailemisesta kyselisin Lesoselta itseltään (+7 921 450 2152) .
 • Tarkempaa tietoa runokylistä löytyy Juminkeko ry:n sivuilta.
 • Tapahtumat, majoitukset, museot ym selviävät ehkä parhaiten omatoimimatkailijoille suunnatulta sivulta ontrei.fi.

Jyskyjärvellä kuulin, että joku olisi ajanut sieltä moottoripyörällä Borovoin kautta Paanajärvelle. Tien kunto on mysteeri. Juminkeko ry:n sivuilla on suurpiirteinen kartta, josta voisi päätellä, että reitti on ajettavissa myös autolla. Tarkistan kun kerkeän.

Karjalan kieli on suomen lähin sukukieli. Vienassa moni puhuu ja ymmärtää siis jonkin verran suomea. Venäjän osaamisesta on silti ehdottomasti hyötyä.

Meidän pyörillä kulkema reitti oli Kostamus – Vuokkiniemi – Vuonninen – Uhtua – Haikola – Jyskyjärvi – Paanajärvi – Kem – Solovetskin luostarisaari. Jyskyjärveltä saatiin venekyyti Paanajärvelle, mutten tosiaan ole varma, kuinka mielellään pyöriä yleensä otetaan mukaan perinteisiin puisiin karjalaisveneisiin. Aina voi kysyä. Kun Paanajärveltä poljettiin päätien varteen, loppumatka taisi olla hyväkuntoista asfalttitietä. Luostarisaarelle pääsee lautalla, joka lähtee Papinsaaresta.

Solovetskin saarella on hieno kreml sekä vankileiriä esittelevä museo. Saari on gulagien synnyinkoti. Siellä on myös lentokenttä, josta voi jatkaa matkaa vaikka Arkangeliin, jonka oblastiin saaretkin kuuluvat. Me tosin palasimme lautalla mantereelle ja tulimme Pietari – Murmask -väliä kulkevalla junalla Pietariin.

Majoitus ja ruokahuolto

Nukuimme reissulla pääosin teltassa, mutta alueen matkailu perustuu ennalta varattaviin kotimajoituksiin, jotka tosin ovat yllättävän tyyriitä. Jos matkalla ei muuten ehdi tutustua paikallisiin, tällaiset majoitukset ovat paras tapa ymmärtää Vienan Karjalaa. Vaihtoehtoa kannattaa siis harkita. Jos yhteystietoja ei löydy suoraan, suosittelisin vierailemaan Ontrei Malisen Kantele -matkailureitin sivuilla. Hyvällä tuurilla matkan saattaa pystyä ajoittamaan jonkin kyläjuhlan tai tapahtuman kanssa.

Hotellit ovat ilmeisesti järkevämmän hintaisia, mutta niitä ei ihan joka kylään osu. Pieni ruokakauppa kylissä onneksi yleensä on. Pyöräillessä kokkauskamat ja riittävä määrä ruokaa ja vettä kannattaa ehdottomasti olla mukana. Etäisyydet ovat pitkiä ja tien kunto monesti aika heikko, mikä todennäköisesti lyhentää päivämatkoja. Vettä saatiin vaihtelevasti erilaisista lähteistä, järvistä ja kyläkaivoista.

Väylät

 • Kostamuksesta pohjoiseen hiekkatie on leveä ja maaston muotoja on oiottu paljon. Osuus on pölyinen.
 • Vuokkiniemen ja Vuonnisen välissä on tiukahkoja nousuja. Venäläistä, paikoittain mujuista hiekkatietä tämäkin.
 • Väylä Uhtualle on paikoin jopa suomalaiset standardit täyttävää soratietä.
 • Uhtuan jälkeen päästään vaihtelevan laatuiselle asfaltille.
 • Haikolan jälkeen Jyskyjärvelle suuntaava joutui aluksi rämpimään upottavassa hiekassa. Täällä se on ilmeisesti silti paremmassa kunnossa kuin Kostamuksesta Borovoin kautta Jyskyjärvelle vievä pätkä samaa tietä numero 86K-4.
 • Uudelle Paanajärvelle pääsee Reka Kemin yli lautalla, vanhalle voi mennä sieltä pitkospuita pitkin.

Pyörät

Oma fillari muistuttaa aika lailla 90 -luvun maastopyörää. Kaverilla oli klassinen brittiläinen matkapyörä, johon saatiin lokasuojien kanssa mahtumaan 40-622 renkaat. Molemmilta löytyi kyllä kevyttä vaihdetta. Moni varmasti lähtisi tällaiseen reissuun modernimmalla kalustolla ja paksummilla renkailla. Ajaessa huomattiin kuitenkin, että kapeahkot renkaat rullasivat suurimman osan ajasta paremmin. 2,15 -tuumaisista Marathon Mondialeista oli hyötyä lähinnä kaikkein heikkolaatuisimmilla tieosuuksilla. Kyllä paksut renkaat silti ajomukavuutta parantavat.

Pitkän ja alun perin henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun matkakertomuksen voi lukea tästä.

HUOMASITKO, ETTÄ

 • En ole merkinnyt tähän reittiin ajopäiviä enkä kilometrimääriä. Tee rauhassa oma matkasuunnitelmasi. Kiire ja paikallinen tieverkosto eivät välttämättä sovi yhteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s