Pyöräilyreitit: Helsingistä Pietariin

Lue juttu rauhassa. Suurpiirteinen kartta löytyy täältä. Viipuriin saapuminen on kartalla vielä vaiheessa, samoin Koiviston jälkeinen osuus. Rantaa ei tietenkään ole pakko seurata koko matkaa.

Matkalle ei ikinä pitäisi lähteä liian kiireisellä aikataululla. Houkutuksesta huolimatta uuvuttavan pitkiä päivämatkoja ja isojen väylien kautta oikomista kannattaa välttää. Mieluummin siirtäisin lähtöpaikkaa ja aloittaisin reissun sellaisesta pisteestä, johon pääsee esimerkiksi junalla.

Tässä reitissä, jota pystyy helposti muuttelemaan, kierrellään ja karrellaan ensin Suomen puolella. Raja ylitetään Nuijamaalla. Iso tie seuraa Saimaan kanavaa Viipurin lähelle. Pietaria kohden voi ajaa esimerkiksi rantoja pitkin. Tietenkin rajan voi ylittää myös Imatran läheltä, jos haluaa käydä jossain itselle tärkeässä paikassa Karjalankannaksella. Vaalimaa on ilmeisesti pyöräilijän kannalta hieman hankalampi.

En liittänyt tähän ohjeeseen varsinaista karttaa, koska Suomessa seuraillaan pääosin Etelä-Suomen retkeily GT -kartan suosittelemia teitä.

Pohjana voi olla esimerkiksi: Helsinki – Nikkilä – Pornainen – Askola – Myrskylä – Artjärvi/Lapinjärvi – Elimäki – Sippola – Hamina – Klamila – Virojoki, josta voi ajaa esimerkiksi pohjoiseen Taavetin suuntaan, Lemin kautta Lappeenrantaan ja kanavanvartta rajalle. Tai seurailla rajan tuntumassa reittiä numero 13.

Miehikkälässä on Salpalinja-museo. Ensimmäiset viisikymmentä kilometriä Salpalinjaa on muuten merkittyä retkeilyreittiä, josta osa kulkee tietä pitkin.

Vaihtoehtoisesti, jos Porvoo ja Loviisa eivät ole tuttuja, voi ajaa niiden kautta. Ne ovat kivoja kaupunkeja kesäisin. Silloinkin käyttäisin Retkeily GT:n suosittelemia reittejä ja seurailisin Kuninkaantietä. Koskenkylä kannattaa katsastaa.

Rajan ylitys sujuu melko mutkattomasti, pyörillä on päässyt jonon ohi (ennen koronaa, tietenkin). Venäjän puolella on pitänyt täyttää kaksiosainen lippulappunen, jonka toinen puoli säästetään siihen, kun rajan ylittää toiseen suuntaan. Viisumiasia on vähän auki. Ilmeisesti suomalaiset tarvitsevat Karjalankannaksella ainoastaan ilmaisen digitaalisen viisumin. Ajankohtainen tieto rekisteröitymisestä viranomaisille kannattaa tarkistaa. Teoriassa majoittajien, kuten hotellien, pitäisi hoitaa rekisteröinti puolestasi, mikäli säädös on edelleen voimassa.

Karjalankannaksella selkeitä nähtävyyksiä ovat Viipuri, Terijoki, Komorovo eli Kellomäki sekä itse Pietari, jonka tutkimiseen kannattaa jättää aikaa. Rantaa seuraileva tie on hyvässä kunnossa. Toisin kuin muista alueista Venäjällä, Karjalankannaksesta saa Suomestakin käsin hankittua järkevässä mittakaavassa olevan paperikartan, jos sellaisen kokee tarvitsevansa.

Katso myös reitti Luovutettu karjala ja harkitse vakavasti ostavasi Suomalaisen Matkaoppaan Karjala -kirja. Se antaa hyvät taustatiedot ja useita reittiehdotuksia Kannaksella (ja kaikkialla muuallakin Venäjän Karjalassa) liikkuville.

Olen pyöräillyt kaikki reittien Suomen puolen tiet ja monta muuta vaihtoehtoa. Yleensä määränpäänä on tosin ollut Joensuu eikä Pietari. Kannasta kiertäessä tuli käännyttyä pohjoiseen Rajajoen kohdilta, joten viimeinen pätkä on itsellenikin kartoittamatonta aluetta. Isoihin kaupunkeihin saapuminen on pyöräillessä usein vähän hankalaa. Joka tapauksessa kannattaa välttää suurimpia teitä.

Ohjeita Pietariin saapumiseen voi katsoa toistaiseksi vaikka osoitteesta bikemap.net. Sivustolla on ilmeisesti pyöräilijöiden ajamia ja palveluun syöttämiä reittejä, joista osa voi olla ihan fiksujakin. Tietysti myös Eurovelo 13 kulkee Pietarin kautta. Venäjän puolella reittiä ei tosin ole virallisesti lyöty lukkoon.

Karjalankannaksen retkeä käsittelevän tarinan voi lukea tästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s