Viisumi, nettiyhteys, valuutta ja kielimuuri

Suomi-Venäjä -seuran sivuilta löytyy ajankohtainen tilannetieto viisumiasioissa. Passiin tulevaa viisumia on kannattanut hakea mieluummin matkatoimistojen kautta kuin suurlähetystöstä. Käsittelyajat ovat olleet lyhyempiä, ja monikertaviisumiin vaadittu ”kutsuja” on hoidettu matkatoimiston kautta.

1.10.2019 otettiin käyttöön ilmainen sähköinen viisumi. Sillä pääsisi (jos pääsisi) Viipuriin, Pietariin ja muualle Leningradin alueelle sekä Kaliningradiin.

Pyörällä on saanut ajaa yli suurimmasta osasta rajanylityspaikkoja. Rajalaitos tietää parhaiten.

Tieto raja-asemista, satamista ja lentokentistä, joilla uusi e-viisumi käy, löytyy myös Suomi-Venäjä -seuran sivuilta.

Viisumin sähköinen versio ei ole toiminut junaliikenteessä.

Suomesta Venäjälle meneviin juniin ei mahdu pyöriä kokonaisena. Kuljetuslaukun, johon mahtuakseen pyörä pitää purkaa, saattaa saada mukaan. Asia kannattaa tarkastaa VR:ltä. Muissa junissa on Venäjällä yleensä tavaravaunu.

Pyörän pakkaaminen paluumatkalla bussiin taitaa olla maailmanlaajuinen ongelma, koska tavaratilaa halutaan säästää muidenkin matkatavaroille. Yleensä fillarit saa kyytiin, kun jaksaa neuvotella. Jonkinlainen, edes välttävä improvisoitu suoja, esimerkiksi sisäteltta pyörien peitteenä, on edesauttanut asiaa. Yritä näyttää siltä, että osaat survoa pyöräsi pieneen tilaan.

Sähköisen viisumin piti laajentua kattamaan koko Venäjä jo vuonna 2021. Koronan takia ilmassa on ollut pari kysymysmerkkiä.

Venäjän puolen raja-alueille tarvitsee erikseen luvan, jonka käsittelyssä menee 30 arkipäivää.

Rekisteröityminen

Yli viikon mittainen vierailu on vaatinut rekisteröitymistä. Suuremmat hotellit tekevät sen automaattisesti, jos sellaisessa yövyt. Muuten asia pitää hoitaa paikallisten viranomaisten kanssa.

Nettiyhteys

Venäjällä pidempään matkaavia neuvotaan hankkimaan paikallinen liittymä. Suomalaisella liittymällä navigointi kännykällä saattaa tulla kalliiksi. Jos liikut paperikartan kanssa ja käytät puhelinta ainoastaan puhumiseen ja tekstiviesteihin, asialla ei tarvitse vaivata päätään.

Valuutta

Pienemmissä paikoissa kannattaa olla mukana käteistä rahaa. Sitä voi vaihtaa jonkin verran etukäteen mutta myös rajanylityksen yhteydessä erilaisissa epämääräisissä vaihtopisteissä. Pankkiautomaatit ovat usein vähän piilossa esimerkiksi kaupan eteisessä. Pankkikonttoreista ja joskus myös posteista saa nostettua rahaa. Kuten turistina aina, myös Venäjällä kannattaa säilyttää lompakossa vain pienempiä määriä kerralla. Loput käteiset voi laittaa talteen toiseen paikkaan.

Kielimuuri

Kyrilliset kirjaimet kannattaa opetella, muuten paikannimet ovat vähän vaikeita. Kaikki kommunikaatio on plussaa, joten ota hyvät huomenet, kiitokset ym haltuun. Jos ei itse puhu venäjää, saattaa olla hyvä idea kirjoittaa perusasioita paperille. Sitä voi sitten tarpeen tullen esitellä kysyvin ilmein. Ja tietenkin puhelimesta löytyy tänä päivänä apuja myös kielimuurin ylittämiseen. Karjalaisalueilla osa vanhemmasta väestä ymmärtää suomea.

Magazin on kauppa ja ravintolan löytää syrjäseuduilla parhaiten kysymällä ”staloovaja?”. Siihen saatetaan vastata ”kafe” sekä osoittelemalla oikeaan suuntaan. Näillä pärjääkin jo yllättävän hyvin, kunhan muistaa myös kiittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s