Pyöräilyreitit: Kierros Aunuksen Karjalassa

Lue juttu rauhassa. Linkki karttaan on hieman pidemmällä…

Tämän reitin eteläpuolta en ole itse päässyt vielä testaamaan. Ajatuksena on kiertää Laatokan ja Äänisen väliin jäävä alue. Aunuksen Karjalassa on jäljellä karjalaista asujaimistoa monessakin paikassa. Siellä on myös järjestetty erilaisia tapahtumia, joiden ajankohdista kannattaa ottaa selvää, vaikkei harrastaisikaan itkuvirsiä tai muuta perinnekamaa. Esimerkiksi Aunuksen musiikkifestivaalilla on omat kotisivut.

Kotimajoituksia saattaa pystyä varaamaan suomea puhuvalta Jelena Pystinalta sähköpostitse (elena-pystina@yandex.ru, tieto on peräisin ET -lehden jutusta…).

Olen hahmotellut rengasreitin, joka seuraa ensin Laatokan itärantaa ja Alavoisenjokea, sitten Syväriä. Syvärinniskan kohdalta lähdetään Äänisen suuntaisesti pohjoiseen, kohti Petroskoita. Matka jatkuu Essoilaan ja sieltä Kinnermäen ja Kinalahden kautta takaisin Laatokan rantaan. Täysi ympyrä siis. Tietenkin sen voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa.

Kartalla se voisi näyttää tältä. Aunuksen ympäristössä kannattaa kierrellä. Staraja Slobodassa on komea luostari.

Kieltä ja maisemia voi tulkita esimerkiksi tämän videon avulla.

Aunukselta Syvärille voi kulkea myös Kuittisen ja Kuujärven kautta. Lauttayhteydet Syvärillä ovat selvityksen alla. Joella liikkuvat toisinaan ainakin m/s Konstantin Korotkov sekä m/s Dmitri Furmanov. Risteilyjä tehdään mm. välillä Pietari – Valamo – Syväri – Kizi – Petroskoi. Matkoja on pystynyt varaamaan suomalaisten matkatoimistojen kautta. Pyörällä liikkuvalle saattaisi riittää pienempikin paatti.

Vanhan sanonnan mukaan Venäjällä jokainen auto on taksi. Venekyyti Syvärilläkin saattaa siis olla pelkkä neuvottelukysymys.

Muutama ajatuksia herättävä kela:

  • Aunuksen ympäristö on sitä ”karjalaisinta” Karjalaa. Vaikka Aunuksen keskustassa on neuvostoaikaista rakennuskantaa, jokien varsilla on paljon nähtävää. Lotinanpelto kannattaa katsastaa.
  • Nurmoilaakin kehutaan idylliseksi.
  • Syvärillä liikkuu matkustajalaivoja. Etappi on varmasti hieno myös vesitse.
  • Syvärinniskan ja Petroskoin välisellä mielenkiintoisella reitillä on mahdollisuus tutustua vepsäläiskyliin, kuten Himjokeen ja Soutjärven, joka on pohjoisen vepsäläiskulttuurin keskus.
  • Suomalainen Matkaopas -sarjan Karjala on täälläkin käypä opaskirja.
  • Petroskoista löytyy helposti tietoa. Sieltä reitti suuntaa Essoilaan, josta pujotellaan Kinnermäen ja Suurmäen suuntaan. Matkan varrella (jo ennen kuin ylitetään valtatie Kinnermäen lähellä) on hienoja suojeltuja Karjalaistaloja. (Sijainnit kannattaa tarkistaa.)
  • Vitelen ja Kinnermäen välinen tieosuus on huonokuntoinen. Suurmäen kohdalla reitti kulkee puoliksi sortuneen sillan yli. Muuten kierrokselle sattuvien teiden pitäisi olla ihan kelvollisessa kunnossa.
  • Kinnermäki on kokonainen suojeltu karjalaiskylä.
  • Prääsässäkin voi käydä. Sinne joutuu tosin ajamaan isoa ja liikennöityä pääväylää pitkin. Prääsässä on aikoinaan ollut suuri määrä suomensukuista ja karjalaista asutusta. Päätien varrelle osuu muutama muukin vanha kylä. Onneksi osan matkaa valtatietä seurailee pienempi, kylien kautta kiertävä tie.

Koska reitti on rengas kahden Euroopan suurimman järven välissä, voit itse valita, mistä tulet rajan yli ja mistä palaat (ja millä kulkuneuvolla). Värtsilästä pääsisi esimerkiksi Soanlahden, Suistamon, Suojärven ja Veskelyksen kautta Essoilaan. Matka on kyllä aikamoista työstämistä ja etäisyydet pitkiä. Essoilan ja Petroskoin välillä ei ole juuri nähtävää, joten sieltä kannattaa ottaa suunta kohti Kinnermäkeä. Kiertämällä lenkin vastapäivään päätyy Petroskoihin. Vierailu Kizin saarella kruunaisi mukavasti paketin.

Kaikki muutkin vaihtoehdot ovat tietysti avoinna. Voihan matkanteon aloittaa vaikka Imatralta.

Pietarin suunnilta tullessa suuntaisin ensin joen vartta Pähkinälinnaan (Pähkinäsaaren rauha solmittiin saarella sijaitsevassa linnassa). Loppumatkan Syvärille välttelisin Pietari – Muurmansk -valtaväylää, joka federaation päätienä saattaa olla liian vilkasliikenteinen. Laatokan rantaa voisi yrittää seurailla. Ilmajoen varrella sijaitsevat ainakin Vanha-Laatokka ja Olhava.

Artikkeli päivittyy vielä. Lisää tietoa matkan varrella olevista kylistä, tapahtumista ja liikenneyhteyksistä myös vesitse on tulossa!

HUOMASITKO, ETTÄ

  • En ole merkinnyt tähän reittiin ajopäiviä enkä kilometrimääriä. Tee rauhassa oma matkasuunnitelmasi. Kiire ja paikallinen tieverkosto eivät välttämättä sovi yhteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s