Pyöräilyreitit: Luovutettu Karjala

Lue juttu rauhassa. Linkki karttaan löytyy kyllä…

Luovutetun Karjalan alueita voi tarkastella tästä. Alueita klikkaamalla saa näkyviin eri paikkakuntien tietoja. Koska sinne jäi monelta koti, tällä reissulla kannattaa käydä katsomassa, mitä siitä on jäljellä. Hyvässä lykyssä talo on edelleen asuttu ja sitä pääsee katsomaan myös sisäpuolelta. Osoitteesta luovutettukarjala.fi löytyy katsaus alueen historiaan aina evakuointeihin asti.

Huomioi kuitenkin, että Venäjän puolella on vaihtelevan levyinen rajavyöhyke, jossa vierailemiseen tarvitaan lupa.

Pohjoisessa sopiva rajanylityspaikka on Niiralan raja-asema Värtsilän vieressä. Suojärvi, Impilahti ja Salmi jäävät järkevää reittiä hahmotellessa ehkä hieman kauas, mutta Suistamon kautta voi hyvin kiertää, jos hiekkatieosuudet eivät pelota. Suistamo on idyllinen kylä, mutta Värtsilän kautta mentäessä kuljetaan raja-alueella. Matka jatkuu Sortavalan ja pienempien kylien kautta etelään. Paikallisten teiden laatu on vähän kyseenalainen, mutta kylät ovat usein vaivan arvoisia.

Laatokan Karjalassa on jonkin verran korkoeroja, suomalaisen silmään siis maisemaa. Rantaa kohden kannattaa pyrkiä. Matkalla voi käydä vilkaisemassa vaikka Gora Filinan, kallion sisään louhitun komentokeskuksen, Lahdenpohjan, Ihalan, Kurkijoen, ja muita päätien sivussa kulkevien teiden varsille jääviä kyliä.

Kumuileva maasto tasoittuu Kannakselle tultaessa.

Seuraava isompi kaupunki on Käkisalmi. Sieltä pääsee rannan mukaisesti kulkevaa tietä Vladimirovskaan, josta on lauttayhteys Konevitsan saarelle. (Valamoon pääsee Sortavalasta.)

Vanhan rajan sisäpuolella pysynee ajamalla reittiä Rautu – Kivennapa – Kellomäki – Terijoki. Raudusta voisi ajaa Valkjärven kautta Podgoreen eli Soittolaan ja sieltä Kivennapaan. Kellomäkeen asti on kuitenkin vaikea edetä joutumatta valtatielle. Rantaa pitkin pääsee Viipuriin ja Saimaan kanavan reunaa takaisin Suomeen. mutta:

Suosittelen tutustumaan Suomalainen Matkaopas Oy:n julkaisuun Karjala. Siinä on useita Kannaksen läpi kulkevia reittejä.

Kartalla alustava suunnitelma voisi näyttää tältä. Konevitsan laiturin ja Kellomäen huviloiden välisellä etapilla kannattaa improvisoida! Tutki, mitä kylistä kerrotaan ja kiertele katselemassa paikkoja. Vuoksi tuntuu kartalta katsoen hallitsevan maisemaa. Se kannattaa ainakin katsastaa, esimerkiksi Losevossa, joka tunnettiin aikoinaan Kiviniemenä.

Tämänkin reitin voi ajaa kumpaan suuntaan tahansa. Etelästä aloittamisessa on se hyvä puoli, että Laatokan Karjalan maisemista ja Valamon luostarisaaresta pääsee nauttimaan reissun loppupuolella. Valamo, Konevitsa ja Suomenlahden ”rantakohteet” (myös Viipuri), ovat hyviä paikkoja ottaa päivä pari taukoa ajamisesta.

Kuten huomasit, reitissä on tosiaan jonkun verran pelivaraa. Kannattaakin miettiä, onko esimerkiksi Keski-Kannaksella sellaisia paikkoja, jotka haluaisi nähdä. Ainakin sotahistoriaa alueelta löytyy. Eikä kukaan kiellä käymästä vanhan rajan toisella puolella. Kannaksella tieverkosto on Pietarin läheisyyden ansiosta yllättävän tiheä ja hyväkuntoinen. Valinnanvaraa siis riittää.

Omalla kierroksellani Karjalankannaksella seurailimme hetken Raja- eli Seitarjokea kohti pohjoista ja onnistuimme saamaan venekyydin Taipaleenjoen suulta, aivan Laatokan vierestä. Pohjoispuolella tie oli kuitenkin sen verran huonokuntoinen, ettei ajallista säästöä syntynyt.

Luin aikoinaan jostain, että mahdollisia linjauksia pyöräilyreitistä Luovutetussa Karjalassa olisi jo olemassa. Ne perustuivat siihen, että Parikkalan raja-asema avautuu henkilöliikenteelle 2024.

Juttu päivittyy vielä…

HUOMASITKO, ETTÄ

  • En ole merkinnyt tähän reittiin ajopäiviä enkä kilometrimääriä. Tee rauhassa oma matkasuunnitelmasi. Kiire ja paikallinen tieverkosto eivät välttämättä sovi yhteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s