Teiden kunto Venäjällä

Jos suunnittelee pyöräretkeä Venäjälle, yksi iso kysymys on teiden kunto. Jonkinlaisena nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että federaation päätiet ovat hyvässä kunnossa, paikalliset tiet eivät. Kaikkein suurimmilla teillä ajaminen saattaa olla myös vaarallista.

Kannaksella tieverkosto on tiheämpi ja parempikuntoinen.

Googleauto on kuvannut Venäjälläkin ihan kiitettävästi, joten jonkinlaista tietoa mahdollisesta päällysteestä saa myös sitä kautta. Oman kokemukseni mukaan osa sorateistä on aika upottavia. Suomessa tottuu helposti sellaiseen kovaksi ja rullaavaksi alustaksi puristuneeseen pintaan, jossa on siellä täällä kuoppaa ja kiharaa. Venäjällä ajotuntuma muistuttaa välillä enemmän loskakeleillä pyöräilyä silloin, kun tietä ei olla ehditty auraamaan. Pienemmät asfalttitietkin saattavat olla aika roudansyömiä ja paikottuja. Päällysteelläkin joutuu toisinaan hakemaan ajolinjaa.

Millaisellä pyörällä pärjää?

Lyhyt vastaus on tietenkin omalla pyörällä. Jos eteneminen on vaikeaa tai pelkää pinnojen katkeavan, voi vähän viilata sitä omaa matkasuunnitelmaa. ”Underbiking” eli puutteellinen varustus tavallaan kuuluu retkipyöräilyyn. Muuten joutuisi ajamaan ne hyvät tieosuudet (joista suurin osa reissusta todennäköisesti koostuu) aivan vääränlaisella pyörällä.

Toki tämän päivän pyöriin mahtuu myös todella leveää rengasta. Jos löytää hyvin rullaavat läskit renkaat, joiden kanssa hyväkuntoisten teiden ajaminen ei tunnu tarpeettoman raskaalta tai typerältä, voi reittejä valita hyvinkin vapaasti.

Kevyistä vaihteista on muuten yllättävän paljon hyötyä myös lyhyissä, jyrkissä mäissä, etenkin soratietaipaleilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s