Via Kalevala

Etsiskelin Vienaan liittyvää tietoa ja törmäsin Via Kalevala 2016-2035 -hankkeeseen. Mielenkiintoisen oloisessa projektissa toteutetaan kävely- ja nyt myös pyöräilyreittejä Lönnrotin hengessä. Vuonna 2016 sen nimissä käveltiin Suomen halki Vienan Karjalan Kalevalaan.

Kaikki matkailuun liittyvä kansainvälinen toiminta on tietenkin tällä hetkellä koronan takia jäissä. Via Kalevala -hankkeen Rauhanpyöräily joudutaan todennäköisesti perumaan. Nimi ei ole tunkkainen henkäys YYA:n ajoilta vaan viittaa Tarton rauhaan, jonka 100-vuotisjuhla on suhteellisen ajankohtainen. Tapahtumassa oli tarkoitus kiertää Tallinnasta Tarton ja Pietarin kautta takaisin Suomeen eri reittiä kun Eurovelo 13 eli Iron Courtain Trail ehdottaa.

Pyöräily Venäjän puolella luonnollisesti kiinnostaa. Huomioni kiinnittyi erityisesti siihen, että moni Via Kalevalan hankkeista liittyy reitteihin, joiden varrella on tällä hetkellä ainoastaan tilapäinen rajanylityspaikka. Esimerkiksi Lieksasta on suunnitelman mukaan tarkoitus mennä rajan yli Lentiiraan ja siitä pohjoiseen Repolaan ja Haukkasaareen, Parikkalasta taas Elisenvaaraan ja sieltä Lahdenpohjaan. Parikkalan raja-asema avautuu vuonna 2024. Vienassa projektiin liittyy ilmeisesti rajanylitys Raatteentieltä. Lähellä sijaitsevalle Latvajärvelle on muuten vaikea päästä. Tärkeä runokylä on jäänyt rajavyöhykkeelle.

Jos hankkeet toteutuvat, Suojärven ja Kostamuksen välinen tyhjä läntti kartalla täyttyy kohteista. Kuten Karjalan kohdalla usein, merkitykset ja historia tekevät matkustamisen mielenkiintoiseksi. Kaikki hyötyvät, kun tarinaa avataan lisää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s