Älä kiihdytä ylämäkeen

Työmatkaa ajaessa kulkee tuttua reittiä. Sen mäet ja oikoreitit oppii ulkoa yllättävän nopeasti. Kun muistaa, miten kovaa mäkiin kannattaa mennä päästäkseen ne kunnialla ylös, säästää paljon aikaa. Itse ajaminenkin tuntuu sujuvalta ja tehokkaalta.

Retkipyöräillessä tilanne on ihan toinen. Tietä ei tunne entuudestaan, ja aika harvoin niitä korkeuskäyriä tulee niin tarkkaan etukäteen analysoitua, että tietäisi tarkalleen, milloin se isompi nousu alkaa. Jyrkkä pikkumäki, joka oikein houkuttelee hyökkäämään vauhdilla, saattaakin paljastua kymmenien kilometrien yhtäjaksoiseksi nousuksi. Ei ehkä kannata vetää itseään hapoille ensimmäisen viidenkymmenen metrin aikana.

Pyörällä matkustaessa yritän aina pitää kadenssin järkevänä ja vastuksen miellyttävänä. Kun ylämäki alkaa, en yleensä kiihdytä vaan vaihdan yksinkertaisesti vaihdetta pienemmäksi. En tiedä, kuinka tieteellisesti asiaa voi perustella, mutta ratkaisu tuntuu toimivalta. Metodiin siirtymisen jälkeen ei ole kertaakaan loppunut kunto kesken.

Vaihteet ovat nopeuksia ja ylämäkeen ajaessa mennään hitaammin, jotta vastus pysyisi järkevänä. Alamäessä hapot voi polkea pois jaloista ”pyörittämällä tyhjää” eli antamalla jalkojen polkea ilman, että käyttää yhtään voimaa. Samalla säilyy mukavasti tuntuma ja kontrolli, vaikka vauhti kasvaisi kovaksi.

Millaisella vastuksella jaksan rullata koko päivän? Yksi hyvä indikaattori järkevään ajonopeuteen on, pystyykö kaverin kanssa juttelemaan samalla. Jos normaali juttelu menee tasaisellakin puuskuttamiseksi ja hengenhaukkomiseksi, vauhti on liian kova.

Jos retkipyörällä joutuu ottamaan vauhtia ylämäkeen tai ajamaan seisaaltaan eli putkelta, siinä on liian raskaat välitykset.

Joillain pyöräilijöillä on paha tapa alkaa hötkyilemään ennen nousuja varsinkin silloin, kun kunto loppuu kesken. Se väsyttää vain lisää. Siksi: älä kiihdytä ylämäkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s