Hankesuunnitelman myyntipuhe

Bikepacking and Touring Russian Karelia

Maantieteellisestä läheisyydestään huolimatta Venäjän Karjala on pyörämatkailun kannalta hyödyntämätöntä aluetta. Jos alueelle saadaan kuratoituja reittejä, se kiinnostaa varmasti myös Suomen ulkopuolella.

Esimerkiksi Kalevalan hyödyntämisestä matkailussa on puhuttu paljon. Sehän sijaitsee oikeasti Venäjällä, Vienan Karjalassa.

Myös Murmanskin alue pohjoisessa ja Leningrad oblast etelässä kuuluvat pyörämatkailijan silmissä samaan, valitettavan vähälle huomiolle jääneeseen alueeseen. (On muuten hyvin epätodennäköistä, ettei vaikkapa Kuolan niemimaalta tai vuorilta Kirovskin ympäriltä löytyisi hyviä vaelluspyöräilymahdollisuuksia. Retkipyöräilyn kannalta ongelma on ollut lähinnä se, että tiet ovat umpikujia.)

Olen matkaillut Venäjän Karjalassa ja Kannaksella polkupyörällä ja tehnyt alustavia reittiehdotuksia hyödyllisine taustatietoineen. Ehdotukset löytyvät sivuston sisällysluettelosta, yleiskartta tästä linkistä.

Reittejä voisi kulttuurin ja historian näkökulmasta perustellusti suunnitella lopulliseen muotoonsa niin, että osan matkaa kuljetaan rajan tällä puolella. Turistit hyödyntäisivät ja hyödyttäisivät silloin matkailualaa myös Suomessa.

Raja on aina ollut keinotekoinen. Sitä on siirrelty, kuten ihmisiäkin, mutta molemmilla puolilla on onneksi säilynyt tärkeitä kulttuureja. Karjalassa moni vanhempi ihminen ymmärtää suomea. Karjala onkin suomen lähin sukulaiskieli. Tai kuten joku kielitieteilijä asian ilmaisi: kieli on murre jolla on armeija.

Alueelta löytyy maailmanperintökohteita, kulttuurisesti tärkeitä kyliä, teollisuuden muokkaamia maisemia, arktinen suurkaupunki, vuoristoa sekä paljon pohjoista, koskematonta luontoa. Laatokka on Euroopan suurin järvi, Pietari väkiluvultaan Suomen kokoinen metropoli.

Venäjällä teiden kunto, suuret etäisyydet ja luonto vastaavat bikepackingin fantasiaa. Kulttuuri ja historia taas houkuttaa niistä kiinnostunutta retkipyöräilijää. Venäläinen todellisuus tulee lähelle pakkaustavasta riippumatta.

Bikepacking on tuonut luontomatkailun pyörämatkailun keskiöön. Venäjän Karjalassa olisi mahdollista tuoda kulttuuri ja ihmisten toiminta bikepackingin keskiöön. Alueella on toki myös koskematonta luontoa, mutta oikeastaan vielä mielenkiintoisempaa on se, miten luontoa ja ihmisten elinmahdollisuuksia on tärvelty.

Neuvostoaikainen ja nykyinen teollisuus on muovannut aluetta. Neuvostoaikainen ja nykyinen kurjuus on muovannut aluetta. Kuolevat kylät ja Vienanmeren valaat pitää “ehtiä” nähdä. 

Alueen historia liittyy vahvasti Suomeen ja suomalaisuuteen. Vienan Karjalasta kerätty aineisto synnytti Kalevalan, rakkaan erillissotamme arvet näkyvät yhä: Luovutettu Karjala on edelleen monelle kova pala. Pohjoisessa Petsamossa toteutui hetkeksi Suomen haave omasta siirtomaasta, esi-isämme työnsivät alkuperäiskansan pidemmälle pohjoiseen myös täällä. Listaa voisi jatkaa. Tärkeintä olisi kuitenkin pystyä katsomaan aluetta siellä nyt asuvien ihmisten kautta. Siihen polkupyörä on juuri sopivan nopea ja sopivan hidas kulkuneuvo.

Kalevalasta, historiasta, sodista, Suur-Suomesta, neuvostoajasta ja nykyisyydestä pitää kertoa innostavasti myös englanniksi. Englantilaiset liittyvätkin Vienan Karjalan historiaan ja itsenäistymisen ajan suursuomihaaveisiin ihan oleellisesti. Tällainen elävöittävä tieto pitää olla helposti pyörämatkaa suunnittelevan saatavilla.

Bikepacking vetää jo enemmän yleisöä kuin bike touring. Tämä pitää huomioida esillepanossa, vaikka suurin osa pyörämatkaajista näyttääkin edelleen suosivan sivulaukkuja. Tämän päivän pyöräilytermeistä ”gravel” kuvaa jo tekemiäni reittejä melko hyvin. Itse suosittelisin kyllä ajamaan niitä perinteisemmällä matkapyörällä.

Välttäisin mielelläni markkinoinnissa maskuliinista sankarifantasiaa. Myös luontoarvoja voi myydä ilman herooista mieshahmoa.

Tänä päivänä sosiaalinen media kannattaa ottaa laaja-alaisesti haltuun, jos haluaa näkyvyyttä. Tuotteen pitää olla hyvin paketoitu, että se kelpaa. Kuvat myyvät, samoin videot ja vaikuttajat.

Visuaaliseen informaatioon pitää tallentua olennainen: neuvostoaikainen kurjuus, vanhat karjalaistalot, maisemat, luonto, ihmiset, ruoka, koko nykyinen venäläinen todellisuus, mutta ilman sosiaalipornon leimaa.

Ride with GPS vaikuttaa lupaavalta. Haluaisin silti tarjota mahdollisuuden tutkia reittejä myös Google Mapsin tai muun palvelun kautta, jotta reitin yksityiskohdat olisi halutessaan helppo siirtää vaikka paperikarttaan.

Käytännössä reitit pitää “kartoittaa” uudestaan eli ajaa vielä läpi joko pyörällä tai autolla. Mieluummin molemmilla. Reittejä voi myös tehdä lisää. Niiden pitää tallentua reittiohjelmaan. Siihen merkitään myös tärkeät kohteet stolovajasta tsasounaan eli ruokalasta rukoushuoneeseen. Matkan varrelta pitää saada hyviä valokuvia ja markkinointiin kelpaavaa videokuvaa, joka saa olla persoonallista.

Sitten kerätty info pitää vielä kasata järkevästi nettisivuille ja maksaa sille näkyvyyttä. Tekemistä vaille valmista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s