Pyöräilyreitit: Kantalahdesta Varzugaan

Karttalinkki

Kantalahti, eli Kandalaksha, sijaitsee lahdenpohjukassa Kuolan niemimaan eteläpuolella. Sen kautta pääsee tietä 47K-011 pitkin Varzugaan. Kantalahtikin lähitienoineen kuului aiemmin Karjalaan, siis vanhaan Vienaan.

Suomesta lähtiessä voisi harkita ylittävänsä rajan Sallassa. Tie Sallan raja-asemalta Pietari-Muurmansk -valtatielle on nyt kokonaan asfalttia. Alkumatka on perinteistä tahkoamista. Reitille ei satu muuta asutusta kuin tulli ja Alakurtin taajama. Googleauto ei ole kuvannut tietä Sallasta itään, mutta tutkailemalla reittiä googlen maanpinta-asetuksella saa jonkinlaisen kuvan ympäröivän luonnon korkoeroista.

Suomi muuten rakensi Stalinin määrämänä junarataa Kemistä Sallan kautta Kantalahteen. Tämä ”tikari Suomen selässä” kulkee koko matkan jossain tien läheisyydessä. Venäjän puolella kiskoja on purettu. Voisikohan vanhaa ratapohjaa ajaa?

Näkymät Vienanmerelle, Kantalahti ja muut tuppukylät sekä pohjoinen luonto ovat tämän reitin suurimmat valtit. Kuzomenissa on myös villihevosia! Kashkarantsysta eteenpäin tie on päällystämätöntä. Matkan varrella sijaitseva Umba on kuulemani mukaan suljettu kaupunki, muuten reitillä saa liikkua vapaasti. Umbassa on kaksi museota, joista toinen esittelee kalliokaiverruksia. Maisemaa kuvataan arktiseksi aavikoksi eli alueella on paljon tundraa. Kuolan niemimaan hienoimmaksi väitetty reitti päättyy Reka Varzugan eli Varzugajoen rannoille.

Kantalahden eteläpuolella on karjalaisten aikaisemmin asuttamia kyliä, esimerkiksi Knäsöi ja Kouta. Tätä videota katselemalla pääsee tunnelmaan. Youtubesta voi toki katsella muitakin Viestit Karjala -kanavalla ilmestyviä uutisia, dokumentteja ja reportaaseja. Kyseessä on siis suomen-, karjalan- ja vepsänkieliset, Karjalan tasavallassa ilmestyvät tv-uutiset.

Kaikkea Kantalahden ja lähialueiden turismiin liittyvää voi selvitellä osoitteesta kandalaksha.su. Sivuston ylläpitäjä on avulias ja pystyy majoitusten lisäksi selvittelemään kaikenlaisia lupa-asioita.

Lyhyesti Murmanskin alueesta

Kuolan niemimaalla harjoitetaan jonkin verran turismia. Siellä on hyviä kalajokia ja epäilemättä mönkijänuraa ynnä muuta ajokelpoista polkua. Venekyytejä voisi teoriassa hyödyntää myös pyörällä liikkuessa. Kirovskin eli Hiipinän lähellä on vuoristoista maisemaa ja laskettelumahdollisuuksia. Korkein huippu on noin 1200 metriä merenpinnan yläpuolella. Kirovsk asutettiin neuvostoaikana kaivostoiminnan alkaessa.

Murmansk on maailman suurin napapiirin pohjoispuolella sijaitseva kaupunki. Asukkaita on yli 300 000. Kaupungin laidalla on mm. esihistoriallinen kivikehä, eli jonkinlaista asutusta on alueella on ollut melko kauan. Muistakin Muurmanskin nähtävyyksistä saa helposti tieto googlaamalla. Ja junalla pääsee ketterästi pois.

Valitettavasti osa niemimaasta on teollisuuden takia pahoin saastunutta.

Luujärven tunturialueella harjoitetaan poronhoitoa, Muurmanskin pohjoispuolella sotaleikkejä. Muurmansk sijaitsee Kuolanvuonon rannalla.

Pohjoisen kaupungeista moni on niin sanottu suljettu sotilaskaupunki. Saako niiden läpi kulkea pyörällä on selvityksen alla. Jos pyöräily on mahdollista, se muodostaisi yhden harvoista reiteistä, joka ei ole umpikuja. Arktisen luonnon ja huonokuntoisten elementtitalojen muodostamien kaupunkien yhdistelmä houkuttaa. Olisi mielenkiintoista tietää, millaisia yhteisöllisyyttä kaupunkeihin on syntynyt. // Huom! Osa alueen kaupungeista on suljettuja myös paikallisilta. Zaozjorskin kautta kulkevaa tietä ei siis todennäköisesti voi pyöräillä joutumatta tekemisiin virkavallan kanssa. //

Arktinen alue on strategisesti tärkeä. Barentsinmeren rannalla sijaitsee useita laivaston tukikohtia. Sana ydinasepelote mainitaan toisinaan alueeseen liittyvässä uutisoinnissa.

Myös Jäämeren rannalla sijaitseviin Teriberkaan ja Dalnije Zelentsyyn menee tiet. Kuvien perustella sinne retkeillään ainakin autolla.

Juttu päivittyy!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s