Jos et jaksa lukea, katso videoita

Viestit Karjala -uutisia karjalan kielellä

Viestit Karjala eli karjalankieliset uutiset ilmestyvät Kanavalla Rossii TV1. Katseltiin jonain vuonna Petroskoin-reissulla teeveetä Essoilalaisessa stolovajassa eli ruokalassa kun Viestit Karjala pyörähti käyntiin. Surullinen musiikki, rauhallinen kerronta, kauniita paikkoja ja vanhoja mummoja. Aikamoinen kontrasti muihin Venäjällä nähtäviin uutislähetyksiin, joissa musiikin, kerronnan ja leikkausten avulla rakennetaan vaaran tuntua.

Jos karjalan kieli ei ole tuttu, saattaa joutua hieman hieromaan aivonystyröitään pysyäkseen kärryillä.

Löysin äskettäin Viestit Karjala -kanavan YouTubesta. Samalla syötteeseeni eksyi muutakin Karjala-aiheista sekä useita moottoripyöräilijöiden reissuillaan kuvaamia matkavideoita. Polkupyöräilijöiden tekemiä pätkiä on vähemmän. Niille olisi selkeä tilaus. Vilahdan muuten itse fillarin selässä erään tanskalaisen motoristitubettajan videolla.

Rajankäyntiä -laadukas dokumenttisarja

Ylellä pyörii mielenkiintoinen Rajankäyntiä -sarja. Se on dokumentaristi Petteri Saarion käsialaa ja julkaistu alun perin vuonna 2009. Suhteellisen tuoretta materiaalia siis. Vienasta nähdään ainakin Venehjärvi ja Jyskyjärvi, kauniita paikkoja molemmat. Paanajärven kansallispuiston maisemia ihaillaan ja Laatokallakin liikutaan. Myös Petsamon koltat ovat saaneet oman jaksonsa. Dokkarit löytynevät Yle Areenasta seuraavat nelisen vuotta.

Arvo Tuominen

Arvo Tuominen on toki julkaissut myös mainion Karjala, koko tarina -kirjan. Lukuhaluttomien kannattaa googlata herran nimellä löytyvät dokumentit. Niitä on kuvattu aika liuta ympäri Venäjän Karjalaa ja Karjalankannasta.

Yleltä näyttää edellään löytyvän lajitelma Karjalaa käsitteleviä, Arvo Tuomisen käsialaa olevia dokkareita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s