Pyöräilyreitit: Äänisen ympäri

Karttalinkki (hyvin vaiheessa)

Kannattaa ehdottomasti katsoa Arvo Tuomisen dokumentti Äänisen vettä. Se esittelee Euroopan toiseksi suurimman järven ympäristön nähtävyyksiä Petroskoista myötäpäivään kiertäen. Samalla kerrataan alueen historiaa tekijälleen ominaiseen tyyliin. Perustiedot kohteista löytyvät myös Markus Lehtipuun käytännöllisestä kirjasta Suomalainen matkaopas, Karjala.

Dokumentissa ei juurikaan näy Äänisen itäpuolella kulkevaa pääväylää. Koska se on reitti Moskovasta Murmanskiin, uskoisin että sitä on muiden federaation pääteiden tavoin kunnostettu. Sehän ei välttämättä ole hyvä asia. Isoa ja hyväkuntoista tietä ei ole pyörällä mielekästä ajaa. Vaarana on myös ohi kaahaava liikenne.

Ohjelma nostaa esille Petroskoin, Martsial’nyye Vodyn kirkon, Kivatsun vesiputoukset, Kontupohjan, Karhumäen ympäristöineen sekä Sandarmohin ”virkistysalueen” eli Stalinin vainojen uhrien teloitus- ja hautapaikan. Matka jatkuu Stalinin kanavalle ja muinaisia petroglyfejä katsomaan (Unesco hyväksyi hiljattain Äänisen ja Vienanmeren kalliokaiverrukset maailmanperintökohteiden luetteloon.). Ruutuaikaa saavat myös vanhauskovaisten keskus Vytegra, sukellusvene, Oshta sekä Syväri ja vepsäläiskylät. Kylät näyttävät idyllisiltä ja osa pienemmistä teistä on aika mielenkiintoisessa kunnossa. Matkan varrelle osuu sekä tasaista että kumpuilevaa maastoa.

Äänisen vesi on tietenkin vodkaa.

Tarkoituksena on selvitellä, millainen ja kuinka vilkas pääväylä, tie numero A-119 oikeasti on ja kuinka paljon todellisia mahdollisuuksia siltä poikkeamiseen löytyy. Työ on vasta aluillaan, mutta ainakin dokumentin perusteella matka Äänisen ympäri on kokeilemisen arvoinen.

Samalla vaivalla muodostuu erilaisia vaihtoehtoja kiertää esimerkiksi reitti Petroskoi – Karhumäki – Kizi – Petroskoi. Karjala on kuulu vesistöistään, joten jokaisen reittiehdotuksen tulisi sisältää edes jonkinlainen venekyyti!

Parikymmentä kilometriä Puudosista etelään sijaitseva Karshevo on kalliokaiverrusten kannalta otollinen yöpymispaikka. Sieltä saa, ainakin etukäteen sopimalla, järjestettyä veneretken jokea pitkin Äänisen rannalle, jossa Besov Nos, suurin keskittymä sijaitsee. Myös pohjoisempana Shallassa, Vodlajoen suulla on rypäs petroglyfejä. Jokea seuraileva tie Puudozista Shallaan näyttää mielenkiintoiselta. Taajamassa on satama, joten sitäkin kautta (ja sinne) luulisi pääsevän veneellä. Hyvällä tuurilla ei siis tarvitsisi ajaa samaa tietä takaisin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s